Az élőlények fizikája és kémiája
Lexikonomban elsősorban az "élettelen természet" jelenségeivel foglalkozom.
Bár számos olyan szerves vegyület is megtalálható, amelyek erősen kötődnek az
élővilághoz (pl. DNS, fehérjék, hormonok, szőlőcukor, cellulóz, ATP, stb.)
A biológia területére nem is igazán szeretném kiterjeszteni, most viszont egy
kicsit "elkalandozok" errefelé.
Az Élet és Tudomány 2007/14. számában olvastam néhány érdekes adatot a nagy
fakopáncsról. Ez annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem egy Érdekességek címszó
erejéig foglalkozom az élővilág "fizikai és kémiai hátterével", kicsit
talán szokatlan módon.
Nem vagyok biológus, teljesen kívülállóként, teljesen szakszerűtlenül kísérlem
meg összeszedni az élővilág fizikai és kémiai vonatkozásait
Megpróbálok érdekes információkat is összegyűjteni az élőlények "anyagairól",
"fizikai paramétereiről", "érzékeléséről", "legjeiről".
Ez a mai napig
nehéz kérdés és tőlem sokkal okosabbak sem tudnak egyértelmű választ adni rá.
Ha ránéz valaki mondjuk a kutyájára, az úgy elég egyértelműen élőlénynek látszik
(még, ha nehéz is megfogalmazni, hogy mitől).
Az igazi problémát a "határesetek" jelentik.
Minek tekinthető mondjuk egy nyamvadt kis RNS
szakaszból és némi fehérjéből
álló vírus?
(Az ábrán egy bakteriofág felépítése látható.)
Szintén problémásnak tekintik mondjuk a lefagyasztott spermiumokat, vagy egy
lefagyasztott megtermékenyített petesejtet az élet kérdésének eldöntése szempotjából.
Azon is el lehet gondolkodni, hogy mondjuk egy mag, amely akár évtizedekig
csíraképes az élőlénynek számít?
Tulajdonképpen minden olyan anyagot tartalmaz, ami az új élőlény "indulásához"
szükséges.
Tartalmazza:
- azokat az "alapépítőköveket" (aminosavakat, zsírsavakat, stb.),
amelyek a belőle kialakuló növény sejtjeinek (kezdeti) felépítéséhez szükségesek
- azt a vegyileg kódolt "információt" (DNS), hogy az alapanyagokból
hogyan kell élőlényt készíteni
- azokat a "vegyianyagokat" (enzimeket),
amelyek képesek az információ alapján az alapanyagokból élőlényt "készíteni"
- azt a vegyileg kötött energiát
(keményítő, olajok),
ami a "készítés" során (kezdetben) szükséges
Mi kell még?
Megfelelő körülmények (pl. a talaj
"elfogadható" hőmérséklete, víz
jelenléte).
A többi már "működik magától" és amennyiben a körülmények tényleg megfelelőek, akkor a továbbiakban a kialakult növény már "elboldogul". Amikor a növényke kialakul már "csak" napenergiára, vízre, szén-dioxidra, és a talajban megfelelő ionok formájában felvehető "alapelemekre" (nitrogén, foszfor, kálium, stb.) van szüksége. Aztán, ha ezek a körülmények tartósan fennállnak, és nem kerekedik felül másik élőlény sem (nem legelik le, nem használják el gombák, stb.), akkor újra magot hoz és minden kezdődhet elölről....
Nézzük tehát - teljesen szakszerűtlenül - hogy mi kell feltétlenül egy élőlényhez.
+ Mindenképpen kell valami, ami elhatárolja a környezetétől.
A sejthártyákat, "biológiai membránokat" kettős foszfolipid rétegek
alkotják. Ezeknek a molekuláknak a "vizes", vagy inkább "vízkedvelő"
végei állnak a környezet illetve a sejt belseje felé.
Ha ilyen anyagokat elegyítenek vízzel akkor azok "maguktól" is kisebb
nagyobb cseppecskék falát alkotják.
Az "igazi" sejteknek azért bonyolultabb a fala, hiszen pl. különböző "kapukat" is tartalmaz, amelyeken az élőlény másik fontos jellemzője az anyagcsere megvalósul.
A soksejtű élőlényeknél az egész "rendszert", az egész élőlényt is
körülveszi egy megfelelő kültakaró, ami a szervezet határát jelenti. (Ami ezen
belül van az az élőlény, ami ezen kívül az a környezet.) Sejt szinten viszont
itt is a foszfolipid rétegek jelentik a határt.
+ A másik nagyon fontos dolog tehát, ami "élővé tesz" valamit az anyagcsere.
Minden élőlény felépíti valahogy saját magát, előállítja a saját jellemző anyagait,
ellátja magát energiával,
illetve a környezetbe juttatja azokat az anyagokat, amelyekre nincs szüksége
vagy kimondottan károsak számára.
Nagyon leegyszerűsítve az anyagcsere nem más, mint bonyolult biokémiai
folyamatok összessége, melynek során különböző enzimek
alakítják át a környezetből vett anyagokat más anyagokká, ami nem kell azt pedig
visszajuttatják a környezetbe.
Ehhez
persze energia
szükséges. Ezt a zöld növények a napfényből nyerik, ("ők" jelentik
tehát az egész élet alapját). Az élet egyik legnagyobb "találmánya"
talán a fotoszintézis,
amit a mai napig nem voltunk képesek "ellesni" igazán. A többi
élőlény más élőlényekből szerzi a "működéséhez" szükséges energiát.
A zöld növények közvetlenül, az azokat elfogyasztó állatok közvetve használják a napenergiát.
Vannak még "kémiai
energiával működő" élőlények is. Ilyenek találhatók pl. a tenger alatti
vulkánok környezetében.
+ A harmadik alapvető életjelenség a szaporodás, vagy reprodukciós
képesség.
Az élőlények általában nem örökéletűek, egy egy faj viszont egészen hosszú ideig
képes fennmaradni. Ezt biztosítja a szaporodás.
A jelenlegi élőlények mindegyike egy "univerzális kódrendszert" használ arra a célra, hogy az őt magát leíró információkat átadja az utódjának. Ezt a kódrendszert egy rendkívül hosszú, többszörösen összetekeredett molekula tárolja, amit DNS-nek nevezünk. Ez a molekula képes arra, hogy - megfelelő enzimek hatására - széttekeredjen és részben vagy egészben lemásolódjon.
A sejtosztódás
folyamata.
Első fázisa a DNS lemásolódása (a kromoszómák megkettőződése).
Ezzel "oldotta meg az élővilág", hogy az "egyszer már kitalált" dolgok átadódjanak az utódokba. Ezzel a módszerrel könyvtárnyi információmennyiséget szerezhetnek az utódok - tanulás nélkül.
Ezzel kész is az élőlény, persze "kissé leegyszerűsítve".
Azért sok minden egyéb is szükséges még, például nem árt, ha valamilyen módon képes érzékelni a környezetét és képes arra reagálni is. Az érzékeléssel majd lentebb foglalkozom "Az élőlények fizikája" részben, bár valamennyire a kémiába is "beleférne".
Az életről egyébként könyvtárakat lehet írni és írtak is, ezt én meghagyom a biológusoknak.
Az élővilág anyagairól egy felől mondhatjuk, hogy "egyszerűek". Hiszen
az egész élővilág által "alkalmazott" anyagok legnagyobb hányada fehérje,
és ezek mindössze 20 aminosavból
épülnek fel.
Ugyanakkor mondhatjuk azt is, hogy hihetetlenül bonyolultak. Hiszen ebből a
húsz aminosavból
elvileg többféle vegyület
keletkezhet, mint ahány atom
van a világegyetemben!
Persze ennyiféle anyagot azért nem "használ" az élővilág és erre nincs
is szükség. De a ténylegesen létező fehérjék
is fantasztikusan sokfélék.
Elég csak arra gondolnunk, hogy az izmok, a tojásfehérje,
az emberek és az állatok bőre, a haj és az állati szőr, a pókháló, a madarak
tolla és csőre, a szemlencse, vagy mondjuk az inzulin
egyaránt fehérjék!
És ezen kívül még hihetetlenül sok fehérje
létezik az élővilágban, amelyek "megjelenésükben" és tulajdonságaikban,
funkcióikban egyaránt nagyon nagy mértékben különböznek.
Az élővilág szinte mindent fehérjékkel "old meg".
Fehérjék
alkotják az élőlények "vázát", ezek teszik az élőlények megjelenését
olyanná, amilyennek ismerjük azokat.
Ugyanakkor fehérjék
biztosítják az egész élet "működését" is, a sejteken belül és
a sejtek összességében, a teljes szervezetben egyaránt.
Azok az enzimek,
amelyek az alapvető életműködéseket biztosítják szintén fehérjék.
A Szójegyzék keresőjébe beírva a fehérjék keresőszót lexikonom összes kapcsolódó címszava legyűjthető.
Azért számtalan egyéb anyagot is "használ" az élővilág.
Itt van mindjárt az összes fehérje előállításának "receptjét" biztosító anyag a DNS,
illetve a recept "kiolvasását", a "fehérjévé történő átírást" biztosító RNS.
A DNS molekulaképe
Ne feledkezzünk meg az "általános energiahordozókról" sem.
Az élővilág legelterjedtebb molekulája a szőlőcukor.
A leggyakoribb szerves
molekula a Földön!
Ebből nyerik a sejtek az energiát
és azt raktározzák el az ATP
nevű vegyületben,
amely egy általánosan elterjedt "akkumulátornak" tekinthető az élővilágban.
A szőlőcukor és "származélainak" molekulaképei:
![]() |
![]() |
![]() |
Szőlőcukorból
áll az növények által széles körben "táplálékraktárként" használt
keményítő,
illetve ennek "állati változata" a glikogén.
A
szőlőcukor egy
igazán "multifunkciós" anyag, hiszen a növények "univerzális
vázanyaga" a cellulóz
is ebből áll, sőt a rovarvilág is csak kicsit módosítva használja vázanyagként
a kitinben!
Szőlőcukor molekulaláncból felépülő növényi cellulóz rostok.
Szóval tényleg rengeteg van a szőlőcukorból, hiszen a fotoszintézis
során a Nap fényének
energiája közvetlenül
ebben raktározódik el.
Kicsit leegyszerűsítve mondhatjuk, hogy a szőlőcukor
"kémiailag raktározott Napfény".
Az eddig említett vegyületek
legnagyobb részben alig néhány elemből
(szén, hidrogén,
oxigén, nitrogén)
épülnek fel és egyes fehérjékben (pl. kollagén) van még egy kis kén is.
Ezek mellett azonban, sokkal kisebb mennyiségben ugyan, de a fél periódusos
rendszer megtalálható még.
Elég a csontokban található kalciumra vagy a létfontosságú B12
vitaminban található kobaltra gondolni.
Az enzimek "aktív
részeiben" gyakran fémek
biztosítják a megfelelő "katalizátorhatást", ami a biokémiai folyamatokban nélkülözhetetlen (pl. a már említett hemoglobinban
a vasatom végzi az oxigén
szállítását, a hozzá nagyon hasonló klorofilban pedig a magnézium
biztosítja a "fény megkötését"). Szóval mondhatjuk akár azt is, hogy
magnézium nélkül
nem létezne élet, pedig egyébként sokkal kevesebb van belőle az élővilágban,
mint a már említett "alapelemekből" (szén,
hidrogén, oxigén,
nitrogén).
Az élet elemei címszóban egy periódusos rendszerben láthatók mindazok a kémiai elemek, amelyeket az élővilág "használ".
Azt hiszem nem szabad kihagyni az élet számára leglényegesebb anyagok közül
egy "teljesen hétköznapi" vegyületet - a vizet.
A víz nagyon sok szempontból
elengedhetetlen az élet számára. (Nem véletlenül keres az űrkutatás
is vizet mindenütt.)
A víz egyrészt "általános
reakciós közegként" van jelen az élővilágban. Az összes biokémiai
folyamat vizes oldatban
történik a sejteken belül.
A molekulaképeken maga a vízmolekula és oldási "módszere" (egy oldott
kloridion) látható.
![]() |
![]() |
Maguk a fehérjék is vízburokkal körülvéve "működnek", a víz stabilizálja nélkülözhetetlen térszerkezetüket. Ha a vizet "eltüntetjük" róluk, akkor "használhatatlanná válnak". Gondoljunk a tojássütésre! A sült tojás megszilárdult, összeálló fehérjéje, már teljesen alkalmatlan biológiai funkciójának ellátására.
Az élővilág
"találta ki" a kompozit
anyagokat is. Számtalan ilyet "kifejlesztett". Ezek együtt
sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az alkotó anyagaik külön.
A képen látható csontok pl. fehérjerostok
és kalcium-karbonát
kompozitjai. Ehhez
hasonló anyagokból állnak a kagylóhéjak is.
A növényvilág is használ kompozit
anyagokat, a fák ágai pl. cellulóz
és lignin kompozitjai.
Számtalan egyéb példát lehetne még hozni ilyen anyagokra is.
A fentebb említetteken kívül rengeteg egyéb vegyületet
állít elő és használ az élővilág.
Megpróbálok ezek közül csak néhány ismertebbet összeszedni, amelyek lexikonomban
is megtalálhatók.
Sósavat állít
elő sok élőlény gyomra (az ember is) a fehérjebontó
enzim működési pH-értékének biztosításához.
Zsírokat és
olajokat is használnak
az élőlények részben energiatartalék
céljára, részben hőszigetelésre,
rezgés csillapításra. (A nagyon sovány emberek talpán is van zsírréteg.)
A fermentációs folyamatokban részt vevő baktériumok alkoholt,
tejsavat, ecetsavat
"gyártanak".
Bizonyos növények különböző alkaloidokat
állítanak elő, feltehetően védekezési célokra. Ezek közül sokat használunk,
fogyasztunk (pl. koffein,
nikotin).
Számos aldehid
fordul elő különböző növényi
olajokban.
A fentebb már említetteken kívül is rengeteg karbonsav
található az élőlényekben szabadon (pl. hangyasav)
és észterek
formájában (zsírok,
olajok) egyaránt.
A már említett szőlőcukron
kívül sok más cukor
előfordul az élővilágban monoszacharidok,
diszacharidok
és poliszacharidok
formájában egyaránt. A legismertebb a répa-
vagy nádcukor, amit csak cukorként emlegetünk.
![]() |
Néhány jellemző vegyület molekulaképe a fentebb említettek közül. |
Ezeken kívül persze számtalan egyéb egyszerű és bonyolult szerves vegyületet
állít elő az élővilág.
A Szójegyzék keresőjébe a szerves keresőszót beírva a lexikonomban
található több száz szerves
vegyület listája gyűjthető le. Az egyes vegyületeknél
megtalálhatók az előfordulási adatok illetve a biológiai vonatkozások.
Lexikonom a periódusos
rendszer valamennyi eleméről
tartalmaz információt. Az egyes kémiai
elemeknél is megtalálhatók a biológiai vonatkozások.
Az élőlények nagyon jól ismerik a fizikát is. Még előttem van, amikor a macskánk tízből tízszer fel tudott úgy ugrani az íróasztal szélére, hogy mindig a szélső néhány centiméteres területre érkezet. Azt hiszem a legtöbben "megroggyannának", ha most ki kellene számolniuk, hogy mekkora erővel kell ellökni egy két kilogrammos tömeget ahhoz, hogy pontosan oda érkezzen. A macskák ezt "behuzalozottan" tudják
Ebben a részben az élőlények fizikai vonatkozásait próbálom összegyűjteni nagy vonalakban és megint csak "kívülállóként".
Az élőlények tökéletesen ismerik a közegellenállás,
az aerodinamika,
a hidrodinamika,
a súrlódás, a felületi
feszültség, stb. törvényszerűségeit, alkalmazzák az egyszerű
gépeket, a hatás-ellenhatás
törvényét és számtalan egyebet is a gyakorlatban.
(Az alábbiakban ezekre láthatunk példákat.)
Az ábrán jól látható, hogy az emberi kar csontjai és izmai egy kétkarú emelőként működnek "fizikailag". | A molnárkák kifejlesztették a vizenjárás képességét is. A felületi feszültség tartja őket a víz felszínén. |
![]() |
![]() |
A vízben élő és a repülő
élőlények némelyike szinte tökéletesen áramvonalas.
Viszonylag kis energiával fantasztikus sebességekre képesek.
A ragadozó madarak a "hangtalan repülést" is megoldották. A
széttárt szárnytollakon kialakuló légörvények
sokkal kisebb zajt keltenek, mint pl. a vitorlázó
repülőgépek "egyenes szárnyvége". (A képeken palackorrú delfin
illetve vándorsólyom látható.)
![]() |
|
Az élővilág használja az elektromosságot
is.
Az idegrendszer részben elektromos hálózatnak tekinthető, de az élővilág ezt
nem "drótokkal"
oldja meg, hanem ionvándorlással.
Ráadásul az "összeköttetések" is "kémiai
módszerrel" biztosítottak.
Maga a "jel"
(ingerület) azonban tényleg elektromos
áram (akciós potenciál) formájában jut el az egyik idegsejttől a másikig. Ezt az átvitelt egy,
az idegpálya mentén végigvonuló Na+-
és K+-ionszivattyúk
által szabályozott, folyamatos ionegyensúly
változás biztosítja.
A szigetelést az idegsejtek nyúlványait körülvevő mielin biztosítja.
Az élővilág
a "reaktív (rakéta)
hajtást" is kifejlesztette.
A kalmárok már nagyon sokkal a vízsugárhajtás kifejlesztése előtt ismerték és
használták ezt a módszert.
Az élőlények érzékszervei is hihetetlenül
specializálódtak az évmilliók során.
Képesek érzékelni az elektromágneses
hullámok egy részét, a hangrezgéseket,
az elmozdulást, kémiai anyagokat, stb.
A sólyom szeme (baloldalt) csak a látható
fényt érzékeli, de azt 10-szer olyan jól, mint az ember.
A méhek szeme (középen) az UV
tartomány egy részét is képes látni.
A kígyók (jobboldalt) infravörösben
is "látnak". A szemek és az orrlyukak között elhelyezkedő páros, úgynevezett
gödörszerv néhány tizedfokos hőmérsékletkülönbség észlelésére alkalmas. A kígyó
akár az elmenekült préda hőnyomát is képes követni.
|
Sok élőlény képes hangkeltésre. Néhány ismert állathang megszólaltatható a megfelelő gombra kattintva. |
Bizonyos élőlények a fénykeltést is "megtanulták", (pl. egyes rovarok, tengeri moszatok, mélytengeri élőlények, stb.) A biolumineszcencia jelenségét alkalmazzák és rendkívül jó hatásfokkal képesek fényt előállítani.
A baloldali ábrán az látható, hogyan "lát" a delfin ultrahanggal.
A jobboldali képen egy világító szentjánosbogár.
Persze ez csak egy kis ízelítő volt, számos egyéb különleges képességgel is rendelkeznek élőlények.
Az érzékeléssel részletesebben is foglalkozom az Érdekességek rész Érzékelés - észlelés - kölcsönhatás címszavában.
Azt hiszem érdemes megemlíteni még egy nagyon fontos dolgot, ami az élőlények
hosszú ideig tartó "működőképességét" biztosítja.
Ha egy gép, szerkezet hosszú ideig tartó működőképességét fenn akarjuk tartani
akkor szükség van megfelelő karbantartásra, egyes kopóalkatrészek időszakos
cseréjére.
Az élőlények ebből a szempontból nem különböznek a gépektől, nekik is szükségük
van rendszerese karbantartásra.
A megoldás azonban már lényegesen eltér.
Az élőlények sokkal kisebb "alkatrészekkel" dolgoznak, sejtszinten
oldják meg a cserét.
Ha ez nem így lenne sokkal rövidebb ideig lenne "működőképes" az élőlény.
Gondoljuk meg mekkora igénybevételnek van kitéve például az ember csípőizülete.
Ha nem működik megfelelően a "sejtszintű alkatrészpótlás" akkor bizony
mozgásképtelenné válhat az ember. A korszerű orvostudomány ilyenkor csipőprotézist
alkalmaz, egyszerűen kicserélik az izületet. Sajnos ezt már nem képes a szervezet
pótolni, folyamatosan megújítani, cseréje csak egy újabb műtéttel lehetséges.
Egy csípőprotézis (baloldalt) és beépítés utáni röntgenképe (jobboldalt)
Az élőlények szervezetét felépítő minden egyes építő "alkatrész", minden sejt, időről időre megújul. Az elhasználódottak "öngyilkosak lesznek" (apoptózis), felszívódnak, anyaguk beépül az új sejtekbe.
A szervezet képes kijavítani a kisebb "meghibásodásokat" (sérüléseket) is. Ha elvágjuk a kezünket először a vérben lévő megfelelő anyagok gondoskodnak a "gyorstapaszról", megfelelő fehérjékkel elzárják a sérült szakaszt (véralvadás). Aztán jönnek az őssejtek, előkeresik a "karbantartási kézikönyv" (DNS) megfelelő bekezdését (gén szakaszok) és "legyártják" azokat a fehérjéket, amelyek a sérült alkatrészek (szövetek) pótlásához szükségesek. Közben persze - szükség esetén - működésbe lép a beépített védelmi rendszer is. Ha a sérült területen "idegenek" (kórokozók) jutnak be, akkor az immunrendszer "katonái" gondoskodnak leküzdésükről.
A fentiek mögött hihetetlenül bonyolult mechanizmusok működnek, amelyek jó részét még nem ismerjük. Amit ismerünk belőle arról is köteteket lehetne írni.
Persze ami elromolhat az el is romlik. Ha ezekben a folyamatokban hibák vannak,
és ezek bizony előfordulnak, főleg az szervezet idősebb korában, akkor annak
akár végzetes következményei lehetnek.
Például vannak olyan sejtek, amelyek nem hajlandóak öngyilkosak lenni, előfordul,
hogy az őssejtek "félreértelmezik" a "karbantartási kézikönyvet",
stb.
Legek, érdekességek
(extremofil élőlények, termofilek, hipertermofilek, pszichrofilek, acidofilek,
alkalifilek, halofilek, litofilek)
Az emberek általában vonzódnak a legekhez, ezért összeszedtem néhány, az élőlények
"fizikai és kémiai
tulajdonságaival" kapcsolatos "leget".
Mindenképpen érdekes dolog összehasonlítani magunkat az "élővilág bajnokaival".
Úgy tűnik - az eszünket leszámítva - elég ványadt képességekkel rendelkezünk.
Kezdjük
mindjárt azzal, ami az egész címszó megírására "ihletett".
A képen látható nagy fakopáncs egészen rendkívüli képességekkel
bír.
Másodpercenként akár 20-szor képes lecsapni csőrével. Az ütés sebessége elérheti
a 20-30 km/órát (5,6 - 8,3 m/s).
Ilyenkor 1200 g
(!) lassulás hat
a koponyára ezért az agyát és a szemét is különleges megoldás védi. Kis tömegű
agyának védelméről szivacsos koponyacsont és minimális mennyiségű agyvíz gondoskodik,
szemét pedig ütés közben becsukja és szemhéja erős kötőszöveteket tartalmaz.
A fentebb
már említett vándorsólyom zuhanórepülésben 270 km/óra sebességre
képes és a szeme sem rossz! A galambot 8 km távolságból képes észrevenni!
A gepárd
viszont igazi szárazföldi rekorder.
Rövid távon biztosan verhetetlen hiszen a legújabb mérések szerint akár 93 km/óra csúcssebességre
képes! Ez azért terepen, még járművel sem túl könnyű!
A vízi
rekorder a kardhal.
Képes 96 km/óra sebességgel úszni!
A második helyezett tonhal is egész jó a maga 80 km/órás sebességével.
(Az ember futni nem tud fele ilyen sebességgel.)
Persze más vízi élőlények sem rossz úszók, pl. a delfinek is könnyedén
lépést tartanak a hajókkal.
A kolibri
másfajta rekordo(ka)t tart.
Másodpercenként
akár 200 szárnycsapásra képes!
Ehhez nyilván rengeteg energia
kell, még ilyen kis tömeg
esetén is. Ezért aztán enni is 77-szer annyit képes mint egy ember. (Persze
testtömegéhez viszonyítva.)
Akármilyen irányban képes repülni és fantasztikus manőverekre képes.
Vannak más fajta "égi rekorderek" is.
A sarlósfecske például akár 3 évig is folyamatosan a levegőben tud tartózkodni,
de nagyon jól bírják az albatroszok is.
A vándormadarak egészen rendkívüli teljesítményekre képesek, némelyik faj több
tízezer kilométert repül évente.
Néhány madár nagy magasságokba képes felemelkedni. A magassági rekordot egy
vörös vércse tartja, amely 11 277 m magasságban ütközött egy repülőgéppel.
(A díjat poszthumusz adták ki.)
Érdemes
még megemlíteni a merülés bajnokait is. Az ámbráscetek akár 1000 méter
mélyre is képesek lemerülni.
Számos más élőlény (pl. fókák, pingvinek) is nagyon nagy mélységekbe
képes lemenni (oxigénpalack
nélkül) és keszonbetegséget sem kap, amikor feljön.
Vannak
persze másfajta csúcstartók is.
A túlélés bajnokai az extremofil élőlények.
Az utóbbi években mindenki számára világossá vált, hogy az élet sokkal szívósabb
és alkalmazkodóképesebb dolog, mint azt eddig a legtöbben gondolták. Szinte
nincs olyan mostoha élőhely, ahol az élet primitív formái - főként baktériumok
- ne létezhetnének.
Ezek a különleges mikroorganizmusok benépesítik a hévforrásokat, a sarki jégsapkák
eltemetett tavait, a tundra örökké fagyott talaját, a mélytengeri füstölők (a
képen) környékét, a különleges vegyi adottságú helyek sokaságát, sőt - ami
talán a legnagyobb meglepetés - mélyen a földkéreg
kőzeteiben is megélnek.
Több csoportjuk létezik:
- Vannak köztük magas hőmérsékletet
tűrők. A termofilek 50-80°C, a hipertermofilek 80-110°C felett
is képesek élni.
- Vannak hideget tűrők, úgynevezett pszichrofilek, amelyek 5-20°C-on
érzik jól magukat
- Vannak extrém pH
körülményeket elviselők. Az acidofil (savkedvelő)
fajok 2-nél kisebb pH-jú,
az alkalifil (lúgkedvelő)
szervezetek 9-nél nagyobb pH-jú
környezetben érzik jól magukat.
- Vannak sókedvelő (halofil)
szervezetek, amelyek sós tavakban, besűrűsödött, nagy sótartalmú
tengervizekben élnek. Úgy védekeznek az "ozmózis
probléma" ellen, hogy sejtnedvükben a só
koncentrációja igen
magas.
- Vannak kőzetekben, mélyen a föld alatt élő litofil baktériumok. Ezek a radioaktív izotópok bomlása miatt a vízből keletkező hidrogént és oxigént felhasználva nyernek energiát és építik fel anyagaikat. Egy afrikai aranybányában, 3500 méteres mélységben találtak ilyeneket.
Az idei
tavasszal is néztem kertemben a "természet ébredését". Nagyon jól
megfigyelhető volt, hogy az amit életnek nevezünk nem más, mint biokémiai
folyamatok bonyolult rendszere.
Amikor a körülmények megfelelővé válnak (pl. a talajhőmérséklet megfelelő szintje),
elkezdenek "működni az enzimek" a (DNS-ben kódolt) "beépített
program" alapján beindul a fehérjeszintézis, "kikelnek" a növények.
Ha a hőmérséklet
újra lecsökken megáll a folyamat, ha újra eléri a megfelelő szintet ismét növekedni
kezdenek...
Persze, ha valamilyen okból fagypont alá csökken tartósan a hőmérséklet, akkor
a sejteken belül képződő jégkristályok "fizikailag" károsítják a sejthártyát
és a folyamat "végleg leáll".
Később persze más, életben maradt élőlényekben beindulnak majd a megfelelő biokémiai
folyamatok és "nagy örömmel" használják fel az elfagyott növény "ehető"
szerves anyagait.
Ha "extrapoláljuk"
a dolgot, akkor meg kell állapítanunk, hogy mi is csak "biokémiai
folyamatok összehangolt rendszerei" vagyunk.
A legtöbb embernek nem esik jól elfogadni ezt.
Nekik azt javaslom próbálják meg elmagyarázni a baktériumoknak és a vírusoknak,
esetleg a ragadozóknak, hogy ők "felsőbbrendű lények".
Eddig még nem vált be. Az "említettek" valahogy "genetikailag
tudják", hogy mi is az élővilág részei vagyunk.
Ezen kívül is sok minden más igazolja, hogy a biokémiai folyamatok, azok egyensúlya
biztosítja "élőlénységünket". Néha ezeknek a folyamatoknak egészen
kis mértékű "megborulása" az élet megszűnéséhez vezethet.
Csak néhány példa:
- Elég egy pár köbcenti inzulin és végzetesen lecsökken a vércukorszint, a sejtek
"energiaellátása" megszűnik és kész.
- Már hihetetlenül kis mennyiségű idegméreg
képes megakadályozni az idegi folyamatok "kémiai jelátvitelét", vagy
kicsit "idegenebben mondva" blokkolni a neurotranszmittereket.
Az "eredmény" ugyanaz.
- Vagy itt van a téli időszakban "gyakorlatból ismert" példa. Egy
kevés színtelen, szagtalan szén-monoxid és a hemoglobin nem működik többé (legalább is jó sokáig nem). A
sejtek nem tudják elégetni a szőlőcukrot és megint csak vége.
Ha tetszik, ha nem mi is "távoli rokonai" vagyunk a növényeknek és egy kicsit közelebbi rokonai az állatoknak. Minden élőlénnyel vannak közös génszakaszaink. Legközelebbi rokonainktól, a csimpánzoktól alig pár százaléknyi DNS különbség választ el.
Szóval ne vágjunk annyira fel a "felsőbbrendűségünkkel"!